iwenfrdehifaes

פרוגרמה אדריכלית

architecture programma

תכנון בית מגורים הוא ייחודי ומשתנה לפי נתוני המגרש עליו ייבנה הבית ובהתאם לדרישות הדיירים בעלי המקום.

אדריכל המקבל ליידיו תכנון בית מגורים, נדרש לחקור ולהבין שלושה תחומים:

  1.   צרכי הלקוח (פונקציונאלי, אסתטי וכלכלי)
  2.   נתוני השטח
  3.   נתוני התב"ע (תכנון בניין עיר)

האדריכל חוקר ולומד את האקלים באיזור, לומד את נתוני המגרש ואת נתוני המגרשים ותוואי השטח השכנים, ובנוסף, יראיין האדריכל את דיירי הבית במטרה להבין היטב את ציפיות הדיירים ואת אופי השימוש שהדיירים מתכננים בבית. את עיקרי שיחותיו עם הדיירים מרכז האדריכל במסמך מחייב הנקרא פרוגרמה אדריכלית. מסמך זה מוצג ללקוח ומאושר על ידי הלקוח ובמהלך תכנון הבית משמש מסמך זה בסיס לכל החלטה.

לצורך הכרת המגרש והסביבה, האדריכל יבקר במקום ויצלם את המגרש מכל צדדיו,. האדריכל לומד את כל הנתונים במקום כמו: גובה הקיים במגרש יחסית למגרשים השכנים ויחסית לדרכי הגישה הסמוכים, אופי המבנים הסמוכים ועוד.

האדריכל משתמש במפת מדידה מעודכנת של המגרש (מפה טופוגרפית) ולומד את דרישות התב"ע במקום על ידי איתור מסמכים באתרי הרשויות באינטרנט ועל ידי ביקור ברשות המקומית. כל נתוני המגרש יחד עם כיווני הרוח במקום עוזרים לאדריכל לקבוע את מיקום המבנה במגרש, את מיקום הפתחים במעטפת המבנה ואת מיקומו וגודלו של החצר. במידה והמגרשים הסמוכים לא בנויים עדיין, יפנה האדריכל לרשות המקומית להוצאת מידע רישמי לגבי ייעוד המגרשים ויבדוק אם קיימים היתרי בניה למגרשים השכנים.

הבנת צרכי הלקוח

שלב זה בתכנון המבנה הינו בעל חשיבות גבוהה, ולכן נדרש כאן הלקוח לפעול גם כן בצורה עצמאית, וקודם לפגישה עם האדריל, יבצע עבודת הכנה לגבי התקציב העומד לרשותו ויאסוף מידע לגבי טעמיו ורצונותיו.

על האדריכל והלקוח למצא את הדרך הנכונה לשיתוף ותיעוד הצרכים של הלקוח. שיחה פתוחה ורגועה הוא הפיתרון המועדף אבל גם חילופי מכתבים (דוא"ל) יכול להוות פיתרון ראוי.

צריך להבין ולנתח מספר היבטים של צרכי הלקוח:

- התקציב שעומד לרשות הלקוח – על הלקוח להבין את עלויות המבנה במידת הצורך יפנה הלקוח לאדריכל כדי לקבל כלים לחישוב עלויות ראשוניות של המבנה.

- העדפות האסטטיות של הלקוח – הלקוח יביע את דעתו לגבי העדפותיו הכלליות לגבי צורתו החיצונית של המבנה ולגבי היבטי עיצוב פנימיים או חיצוניים. טוב יעשה הלקוח אם יעשה עבודת הכנה ויצטייד בצילומים שיבהירו את העדפותיו. לדוגמא: צילום בית שמצא חן בעיניו או צילום מרפסת או צילום חלון שתמיד אהב או חלון מטבח וכו.

- פירוט תכולת המבנה – זהו למעשה עיקר תוכנו של הפרוגרמה. על הלקוח להעזר ברשימת השאלות להלן כדי להתכונן לשיחה על האדריכל. הכנה נכונה של רשימת הדרישות והסכמה בין כל בעלי העיניין מצד הלקוח יהוו בסיס טוב להכנת מסמך פרוגרמה נכון ובזמן קצר יחסית. תפקידו של האדריכל לנתח עם הלקוח את הדרישות השונות ולהגיע לפרוגרמה מוסכמת שתוכל לעמוד במבחן התקציב והתב"ע.

השאלות להלן הן בסיס מנחה עבור הלקוח להכנה לקראת הפגישה עם האדריכל לצורך הכנת מסמך הפרוגרמה.

  • מספר יח' הדיור: בבניה צמודת קרקע יש לבדוק אפשרות ליח' נוספת (לשימוש מיידי או לעתיד) להשכרה, לעבודה, לאירוח וכו'.
  • שימושיות בין הקומות: כיצד תתבצע חלוקת החדרים לפי השימוש בין בקומות? מה יהיה השימוש בכל קומה?
  • סגנון הבית: העדפות לגבי סגנון הבית? צורת הגג? חלונות? מרפסות? חיפוי באבן/טיח/שיש או אחר?
  • חדרי השינה: כמה חדרי שינה נדרשים? הגודל הרצוי? (להתחשב במספר הילדים הקיים וגם זה הצפוי בעתיד, האם מעוניינים באיזור עצמאי לילד אחד או יותר?) האם יש צורך בריהוט מיוחד בחדרי הילדים? כמו: מחשב או טלויזיה או ריהוט מיוחד? האם יהיה צורך בחדר משפחה? האם יהיו חדרים שיתוכננו עם חדר רחצה צמוד? הגודל והתוכן של חדר האמבטיה הצמוד והמשותף? מספר כיורים נדרשים? מקלחון או אמבטיה?
  • יחידת ההורים: מה הגודל הרצוי? האם יש צורך בחדר ארונות? (עדיף ארון קיר גדול מאשר חדר ארונות קטן), פינת ישיבה? תכולת חדר האמבטיה? מספר כיורים? מקלחון או אמבטיה? באיזו קומה תהיה יחידת ההורים? (קומת קרקע עדיפה מבחינת המדרגות לעומת בעיות של פרטיות ורעש), האם כדאי לפתוח את יחידת ההורים אל חצר או מרפסת צמודה?
  • חדר עבודה: האם נדרשת אפשרות לעבודה מהבית? האם נדרשת יחידת עבודה נרדת עם כניסה נפרדת?
  • חדר המגורים: (הסלון) גובה תקרה? הרגלי האירוח (משפיע על גודל הסלון מול גודל המטבח ופינת האוכל, כמות משתמשים בפינת האוכל? תכולת איזור המטבח (גודל המטבח? האם מבשלים הרבה? האם פתוח לסלון? כיסאות בר? אי?), האם יהיה אח? האם יהיה טלויזיה? פסנתר?
  • כביסה ואחסנה: מה הם צרכי הכביסה והאחסנה? האם נדרש מקום אחסון רב? תכולת חדר השירות? האם יש צורך ביציאה מחדר הכביסה ישירות לחצר? מיקום חדר הכביסה? (ליד המטבח או חדרי הרחצה?)
  • הממד: מיקום הממ"ד (האם במרתף או בקומת קרקע?) לאיזה שימוש? (חדר שינה, חדר אורח, משרד?)
  • שירותי האורחים: מיקום שירותי האורחים? מאילו מקומות להרחיקם?
  • החצר: העדפות לגבי תכולת החצר? סוגי גדרות, הוספת פרגולה? מספר וגודל חניות לפי גודל הרכבים הצפוי.
  • מרתף: גודל? אילו שימושים (חדרים) יהיו במרתף? האם יש צורך בכניסה חיצונית?

השלב הבא

Architecture Design Sketch 3D

בהתאם למפורט במסמך, בראש ובראשונה על האדריכל להיות קשוב לדרישות הלקוח, לאחר הכנה ואישור מסמך הפרוגרמה, המתכנן יכין סקיצה שתתאר בקווים כלליים את המבנה, כפי שהן מפורטות במסמך הפרוגרמה. יחד עם זאת, על המתכנן להיות נאמן לעקרונות עיצוב אדריכליות הן מבחינה אסטטית והן מבחינה פונקציונאלית והתקנים החלים על כל איזור ואיזור במבנה המתוכנן. לצורך הכנה נאותה של הסקיצה יש לאפשר למתכנן זמן ראוי, פניות תכופות ולחץ על המתכנן יכולות רק לגרוע מאיכות העבודה.

הסקיצה מכילה שרטוט עקרוני דו מימדי של תוכניות המפלסים בבית בתוספת מידות כלליות וריהוט וכלים סניטריים. שרטוט זה מאפשר ללקוח להתרשם מניצול השטח ומיקום יחידות המגורים השונים ברחבי הדירה. בשלב זה, האדריכל כבר מתנכן גם את הצורה החיצונית של המבנה

בהמשך, האדריכל משתמש בכלי תכנון מתקדמים לצורך הכנת הדמיה תלת מימדית המשמשת כלי מצויין להבנת המבנה הן מבחינה חיצונית והן מבחינה פנימית. לקוחות רבים טוענים שההדמיה סיפקה להם תחושה כמעט אמיתית לגבי המבנה המתוכן ואפשרה להם ביתר קלות להבין את המבנה ולהביע את דעתם ולהעיר את הערותיהם.

לאחר קבלת אישור ההדמיה, מתחיל האדריכל בהכנת תכניות מלאות לצורך קבלת היתר הבניה. זה גם הזמן לשכור את שירותיהם של בעלי המקצוע הנוספים הנדרשים לצורך הבניה, כמו מהנדס הבניין. 

   

 

 

 

 

 

                                                                               

בשלב זה אם יש לכם שאלות אלינו...       

נשמח לענות על שאלותיכם              
נשמח להיפגש                       

נא למלא את השדות להלן ולהקיש שלח